Den Helder, De Cocksdorp, Terschelling

Omdat het zondagochtend al snel heel erg warm is, en de wifi in Den Helder ook erg beroerd is, gaan we al snel verder.

Het doel van vandaag is het haventje van De Cocksdorp, eigenlijk niet meer dan een steiger aan een geultje dat wordt gevormd door het uitstromende water van een gemaal. Dorpsbewoners houden de prikken (takken en pannenlatten) bij, die langs het geultje staan. En dat doen ze goed, want we varen zonder problemen naar de steiger.

Maandagochtend vroeg doen we boodschappen, om de ergste hitte voor te zijn, maar ook om half tien breekt het zweet je aan alle kanten uit… Tegen twee├źn varen we weer weg. Omdat het water nog wat lager is dan gister kunnen we nu zelfs de geulranden heel mooi zien in het ondiepe water. We varen langs de vuurtoren en steken het Eierlandse gat over naar vlieland.

Dan roepen we eerst maar eens “Range Control Vliehors” op met de marifoon. De westelijke punt van Vlieland is namelijk een militair oefengebied, en ’s ochtends waren er oefeningen geweest door de luchtmacht, maar ’s middags leek het aanvankelijk rustig. Tot wij er aan kwamen dus, toen begonnen ze weer. Maar de vluchtleiding verzekert ons dat er aan de zuidzijde geen oefeningen zijn en dat we door mogen gaan. Wegens gebrek aan wind wordt dat een beetje motorzeilen, stukjes zeilen, dan weer motoren, en soms beide. Dat er geen oefeningen zijn weerhoudt de piloten er niet van om een paar keer een rondje vlak boven ons te vliegen, best intimiderend.

 

Maar na die rondjes wordt het rustiger, en een poosje later hoor ik ze nog af en toe op grote hoogte even langsvliegen (ten zuiden van ons), al vallen de bommen dan wel op een kilometertje ten noorden van ons….. Na de Vliehors kunnen we weer zeilen, en varen we verder richting Terschelling. In het Schuitengat staat de stroom flink tegen en moet de motor weer bij. Net ten oosten van West gaan we voor anker, morgen weer verder.