Overtocht Southwold Den Helder

Aan het vorige artikel heb ik nog wat foto’s toegevoegd, om de sfeer in Southwold nog even te proeven.

Vrijdag 15 juni.

Altijd weer spannend zo’n overtocht, dus een beetje zenuwachtigheid is er altijd wel, maar we hebben alles goed voorbereid en dat geeft wel weer rust. Ik tik het logboek maar even over, want daar staat alles ook in:

Rustig voorbereiden voor de oversteek, douchen, fietsen aan boord, route uitstippelen en doorspreken. Om één uur naar de overkant van de Blyth (riviertje waar we liggen) om te tanken (water) en om half twee gooien we los.

Eerst een poosje westelijke wind, weinig, dus de halfwinder gaat er op. Om een uur of drie vier valt de wind weg, 20 minuten motoren met de slurf neer (hoes om de halfwinder). Dan een zuid-oosten wind, halfwinder weg en aan de wind zeilen. Gedurende de nacht draait de wind verder door naar het westen.

Als ik tegen 4 uur de groene schoot weer van de rode schoot kan onderscheiden, gaat de halfwinder er weer op. Het is een heerlijk rustige overtocht, genieten! Onderweg bruinvissen, janvangenten, alken en bruinvissen gezien, en veel scheepvaart.

Deze gaat achterlangs, op ongeveer 0,6 nautische mijl. Dat is best dicht bij dus dat moet je goed in de gaten houden. Gelukkig hebben we daar goede apparatuur voor:

Op de foto zie je o.a.:

kaart, waarop we elk uur aankruisen waar we zijn

computertje, met een kaart- en navigatieprogramma, daarop kunnen we ook zien waar die grote schepen varen en hoe hard ze gaan en zo.

daarboven: marifoon, daarmee kunnen we met andere schepen en de kustwacht praten

accu-monitor, om te zien hoeveel elektriciteit we nog hebben.

schakelpaneel, om alle apparatuur aan te kunnen zetten.

buiten hebben we nog een GPS, een dieptemeter en een windmeter.

Bij de verkennerton van het Schulpengat gaat de halfwinder neer (te hoog aan de wind) en de genua op. Maar dan valt de wind helemaal weg, en motoren we de laatste anderhalf uur naar Den Helder. We meren af in de jachthaven van de KMJC om 20.00 BST, 21.00 MEZT.