Woensdag, donderdag, vrijdag

We zijn weer een paar dage verder, we liggen nu bij de Royal Harwich Yacht Club, een prachtige oude club opgericht in 1843, met een heel mooi nieuw gebouw.


Maar we waren de vorige keer nog in Snape Maltings, de oude mouterij.
Snape Maltings is bijna net zo oud als de Yacht Club hier, 1845 ongeveer. Een oud industriecomplex eigenlijk, maar tegenwoordig een music hall en veel winkeltjes, maar ook veel aandacht voor kunst.

Bij Snape Maltings moet je met hoog water aankomen, zodat je tegen de kade kan gaan liggen, bij laag water lig je dan in een bed van zachte modder.

Woensdag zijn we een eindje wezen wandelen langs de Alde, met laag water, zodat we ook mooi konden zien waar we vast hadden gezeten, inderdaad waren hier en daar onze sporen nog wel te zien. Wezijn naar Iken Church gelopen, een heel oud (Romaans) kerkje.

Gelukkig konden we ook binnen kijken, het dak van het middenstuk is in de jaren zestig afgefikt maar dat hebben ze heel mooi gerestaureerd. De buurman van de kerk verkoopt ook bloemen voor het onderhoud van de muur langs de rivier, maar die zelfde bloemen levert ie ook aan de kerk, er stonden vier megagrote bloemstukken, met lelies, rozen en nog veel meer.


’s Middags nog een theetje gedronken in de Granary op Snape Maltings, daar zie je ook veel van de oude gebouwen.

Donderdag zijn we weer terug gevaren de Alde af. Om half acht weg, ongeveer een uur na hoog water. Dan zakt het water dus al best wel, en als je vast komt te zitten, is het dus zaak om heel snel weer los te komen anders lukt dat niet meer. Dus bij vast: snel peilen aan welke kant van de boot het dieper is, en daar naartoe proberen te komen.
Op onderstaande foto bij Aldeburgh kan je mooi zien hoe vol ze een rivier soms leggen met moorings waar ze de boten aan vast leggen.

 

Vlakbij de monding van de Ore (Met die grindbanken en stroomversnellingen) maken we een tijstop, we willen ongeveer anderhalf tot twee uur na laag water over de “bar”, de drempel, en daar moet volgens onze berekening dan zo’n 2 meter water staan. Maar daarvoor moeten we dus nog even wachten. Nou hebben ze daar een heel mooi plekkie voor: Abraham’s Bossom, ofwel: de schoot van Abraham, en daar ankeren we een paar uur.

Dan door over de drempel (inderdaad er staat twee meter water, gelukkig) en dan een stuk over zee, richting Harwich. ’t Is prachtig weer en onderweg komt er nog een bekende vlak langs gezeild, dus daar maken we een fotoreportage van.


Verder langs de containerterminal van Felixstowe (er liggen zelfs twee schepen van 400 meter lang en 60 meter breed!) de rivier de Orwell op naar de RHYC.
Vrijdag is weer een wandeldag. We lopen via allerlei “public footpath”s naar een dorpje in de buurt, door met bos en graanvelden bedekte heuvels,

en van daar naar Pinn Mill, waar de Butt and Oyster staat (wereldberoemde pub)

en vandaar lopen we weer langs het water naar de Yacht Club.
Vanavond willen we eigenlijk eten in de Butt and Oyster, maar het onweert nu flink, dus misschien wordt het ook wel wat dichterbij of op de boot. Het is dus boot geworden.

 

One thought on “Woensdag, donderdag, vrijdag”

  1. Kijk, wat een genieten. We zijn jaloers.
    Wij liggen een beetje opgesloten in Hörnum (Sylt), wachtend op goede wind. Er is weinig te doen. En de vuurtorenbezichtiging is tot 26 juni volgeboekt. Kortom: QuickTide tijd.

Reacties zijn gesloten.