De oversteek

Vandaag (en morgen) is de dag van de grote oversteek. De weersverwachting is erg goed, noordoost draaiend zuidoost, hooguit wat te zacht.

We motoren over het Noordzeekanaal naar IJmuiden want te veel luwtes daar en te weinig wind. De sluis stond al op ons te wachten en we worden vrijwel meteen geschut. We schakelen over naar zee-mode: de stootwillen worden achterop geknoopt, reddingsvesten standaard aan, hebben we eigenlijk altijd aan hoor, en we varen meteen door de Noordzee op. Vanwege de weinige wind gaat de halfwinder er op, en IJmuiden verdwijnt langzaam uit het zicht.

Net boven het windmolenpark valt de wind weg en motoren we even een half uur, daarna komt de wind weer terug uit het noordwesten, dus halfwinder weer onderdeks en op de genua verder, niet zo hard maar wel stil.

Eigenlijk is op zee varen oersaai maar je kan ook zeggen heerlijk rustig. Af en toe komt er een boot voorbij in de verte, hier en daar een gasplatform, de uren rijgen zich aaneen en je komt in een flow.

De hele dag is het stralend en onbewolkt en we worden dan ook getraceerd op een prachtige zonsondergang.

Ook ’s nachts is het genieten, lekker een beetje​ mijmeren onder een onbewolkte sterrenhemel. De Melkweg is extreem goed te zien, totaal geen lichtvervuiling hier.

We draaien om de beurt wacht, maar het is zo rustig dat ook in de kuip doorgedoezeld kan worden, met een eierwekker op vijftien minuten. Langzaam wordt het weer lichter, en komt de kust in zicht. Eindelijk die ene boei in beeld waar de gps ons al zevenenzestig mijl naar toe stuurt.

Dan nog een klein stukje tegen de stroom opboxen en de jachthaven in.

En dan kan ook de gastenvlag gehesen worden.

We rusten nog wat uit en wandelen daarna even naar de supermarkt voor vers brood. ’s Avonds eten we in de harbour Inn. Dat hadden we wel verdiend, en daarna vroeg naar bed, ook heel erg verdiend.

2 thoughts on “De oversteek”

  1. Kijk, het grote genieten was al begonnen. En dan komt Engeland zelf nog! Veel plezier!

Reacties zijn gesloten.